Interview : Bijzondere uitvoering 'De perzen' in Helmond

Hieronder een interview met Erik Koningsberger met het Eindhovens Dagblad van 7 februari 2009

door Daphne Broers

Wie zin heeft om zichzelf te verrassen, zou vanavond naar het Helmondse Annatheater moeten gaan. Daar speelt een bijzondere versie van de voorstelling 'De Perzen'. De klassieke tekst van de Griek Aeschylus wordt namelijk uitgevoerd in een tweetalige Perzisch- Nederlandse bezetting. Met live muziek en zang. We vroegen hoofdrolspeler Erik Koningsberger (die de bode speelt en koning Xerxes) het klassieke gewaad van het lijf.

In 'De Perzen' wordt het publiek meegezogen in een ooggetuigeverslag van de Perzische nederlaag bij Salamis van 480 voor Christus. Waar gaat het verhaal volgens jou over?

Het stuk is 2500 jaar oud maar gaat net zo goed over deze tijd. Centraal staat iemand die zo ongelooflijk veel macht bezit en daar zo'n misbruik van maakt dat er een hele generatie met geweld wordt weggevaagd. En dat alleen ter verering van zijn eigen persoonlijkheid. En dus gaat het over alle grote machthebbers. Over alle gasten die zo nodig een wereldrijk willen vestigen. Voor onze regisseur Alan Yadegarian is het extra actueel. Hij komt uit Iran, heeft een Perzische achtergrond. In Iran hebben ze dit heftige bloedvergieten ontzettend meegemaakt. Mensen worden tegen de muur gezet, ook al hebben ze niks gedaan."

Drie acteurs uit Iran spreken in het stuk Pharsi, moedertaal van de Perzen. Hoe kan het publiek dat volgen?

"Er loopt boventiteling mee boven het toneel. Bovendien wordt er op gereageerd in het Nederlands; daardoor kun je ook heel goed voelen waar het over gaat. Het is echt prachtig om ook de oorspronkelijke taal uit dat gebied te horen.

Waarom moeten we zeker gaan kijken?

"Het is een parel binnen de toneelliteratuur. Het draait bij ons niet om effecten, maar om de kracht van de verbeelding die wordt opgeroepen. Bovendien vind ik het een mooi verhaal: dat een Griek zich zo inleeft in degenen die door zijn volk de pan in zijn gehakt. Dat het zo mooi die rouwende mensenmassa die achterblijft beschrijft.

Had je het stuk niet ook in Iran op willen voeren?

"Nee!! Dat kan echt niet. Je kunt jezelf daar niet openlijk politiek uiten en dit stuk is juist heel politiek. We zouden meteen gelynched worden. En niet alleen wij, ook onze familie. En onze vrienden. Daarom is dit stuk nog steeds actueel. Omdat dit ook nu kan gebeuren als personen te veel macht hebben."

Terug naar de informatiepagina: klik hier

 

 

 

 

 

naar boven